Als je ooit poppers hebt gebruikt, heb je waarschijnlijk al wat verhalen er over gehoord. Of het nu van vrienden is, op sociale media of ergens op een feest. Er is echter veel onjuiste informatie over poppers. Als ervaren gebruiker wil ik je de grootste feiten en fabels over poppers vertellen. Mocht je nog niet weten wat poppers zijn, dan kun als eerst het beste ons artikel lezen over wat poppers zijn.
Mythe 1: Poppers zijn verslavend
Ontkrachting: Veel mensen denken dat je snel verslaafd raakt aan poppers, maar dat klopt niet helemaal. Poppers maken je lichaam niet verslaafd zoals alcohol of sigaretten dat wel kunnen doen. Er is geen bewijs dat je lichaam echt afhankelijk wordt van poppers. Wel kunnen sommige mensen het vaak willen gebruiken omdat ze het fijn vinden. Dit is echter meer iets wat in je hoofd zit dan een echte verslaving.
Persoonlijke ervaring: Ik gebruik al jaren soms poppers, meestal tijdens feesten of seks. Ik ken veel mensen die dat ook doen. Niemand in mijn omgeving is echt verslaafd geraakt. Het is wel altijd slim om dingen met mate te doen.
Mythe 2: Poppers vergroten je seksuele prestaties
Ontkrachting: Poppers zijn bekend omdat ze je spieren ontspannen. Dit kan helpen bij anale seks doordat de spieren in je anus losser worden. Maar als je denkt dat poppers je beter laten presteren of je erectie langer maken, dan klopt dat niet. Ze hebben geen directe invloed op je erectie. Ook kunnen ze zelfs een kortdurend effect hebben op je bloeddruk die je erectie juist negatief beïnvloedt.
Feit: Poppers kunnen seks soms sterker laten voelen door meer bloeddoorstroming en blije gevoelens. Maar verwacht niet dat ze je een langere of sterkere erectie geven, dat werkt niet zo. Lees ook eens ons artikel over poppers en seks.
Mythe 3: Poppers zijn alleen voor homoseksuele mannen
Ontkrachting: Het klopt dat poppers al heel lang populair zijn in de LGBTQ+ gemeenschap. Toch is het onjuist om te denken dat ze alleen voor homoseksuele mannen zijn. Ze worden namelijk door allerlei mensen gebruikt. Dit is ongeacht hun seksuele voorkeur. De relaxerende en oppeppende effecten zijn universeel, en ik ken hetero koppels die het net zo leuk vinden.
Feit: Ze kwamen voor het eerst op in de mainstream clubs in de jaren ’70. De populariteit van poppers verspreidde zich door allerlei subculturen, niet alleen de gay scene.
Mythe 4: Poppers zijn volledig veilig omdat ze legaal zijn
Ontkrachting: Een veelgemaakte vergissing is te denken dat alles wat legaal is, automatisch veilig is. Poppers kunnen namelijk ook vervelende bijwerkingen hebben zoals: duizeligheid en hoofdpijn. En als je een hartprobleem hebt, kun je beter voorzichtig zijn of ze helemaal vermijden.
Persoonlijke ervaring: Ik merkte een keer tijdens een feest dat ik te snel opgestaan was na het gebruiken, en toen werd alles ineens zwart voor mijn ogen. Gelukkig viel ik niet flauw, maar sindsdien neem ik de waarschuwingen over bloeddrukverlaging serieuzer.
Mythe 5: Poppers verhogen je libido
Ontkrachting: Ze hebben geen directe invloed op je libido. Ze kunnen je wel ontspannen en je zorgen tijdelijk wegnemen. Hierdoor voel je je misschien seksueel vrije. Toch wordt je libido er niet door verhoogd.
Feit: De seksuele aantrekkingskracht van poppers komt meer van het gevoel van euforie wat je krijgt. Hierdoor kun je even alle remmen los laten.
Mythe 6: Poppers zijn hetzelfde als Ecstasy of Cocaïne
Ontkrachting: Dit is absoluut niet waar. Ze werken heel anders dan stimulerende middelen zoals cocaïne of ecstasy. Waar stimulerende middelen je energie geven en je urenlang in een opgewonden staat kunnen houden, hebben ze een kalmerend effect en duren de effecten maar een paar minuten.
Feit: Poppers werken op je bloedvaten. Dit is anders bij stimulerende middelen. Dit werken namelijk op je zenuwstelsel.
Mythe 7: Het gebruik van poppers beschadigt permanent je hersenen
Ontkrachting: Er is weinig tot geen bewijs dat poppers permanente hersenschade kunnen veroorzaken. Wel kunnen ze tijdelijke bijwerkingen veroorzaken. Dit kunnen bijwerkingen zijn zoals hoofdpijn of duizeligheid. Dit komt vooral als je te veel gebruikt. Langdurig en frequent gebruik kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Incidenteel gebruik leidt zelden tot permanente schade.
Feit: Zoals bij elke substantie geldt: overmatig gebruik is altijd schadelijker dan incidenteel gebruik. Met mate en verantwoordelijkheid gebruiken is de sleutel.
Mythe 8: Poppers werken alleen als je ze inhaalt tijdens seks
Ontkrachting: Hoewel poppers vaak worden gebruikt tijdens seks, kun je ze ook in andere contexten gebruiken. Sommige mensen gebruiken ze tijdens het uitgaan, omdat de euforische roes kort maar intens is.
Feit: Poppers kunnen je ervaring tijdens seks wel versterken, maar het is zeker geen regel dat ze alleen werken in seksuele contexten.
Mythe 9: Poppers Veroorzaken Erectieproblemen
Ontkrachting: Hoewel ze je bloedvaten verwijden en je bloeddruk tijdelijk verlagen, veroorzaken ze geen directe erectieproblemen. Wat wel kan gebeuren is dat je door de bloeddrukverlaging tijdelijk minder hard blijft, vooral als je te snel opstaat of je bloeddruk van nature al laag is.
Feit: Het is slim om je lichaam even de tijd te geven na het gebruik van poppers voordat je intensief aan seks begint, zodat je bloeddruk zich kan herstellen.
Mythe 10: Poppers hebben geen invloed op je gezondheid als je ze af en toe gebruikt
Ontkrachting: Hoewel het af en toe gebruiken van poppers minder riskant is dan het frequent gebruiken zijn er nog steeds gezondheidsrisico’s. Het inademen van de dampen kan je bloeddruk sterk verlagen. Ook kan er huidirritatie ontstaan als de vloeistof in contact komt met je huid. Daarnaast is het gevaarlijk om poppers te combineren met andere middelen zoals viagra.
Persoonlijke ervaring: Ik zorg altijd dat ik handschoenen draag als ik met poppers in de buurt ben, omdat ik één keer per ongeluk wat op mijn huid kreeg en dat brandde behoorlijk. En het combineren met erectiepillen is een no-go; dat heb ik van een vriend geleerd die na die mix een dokter moest zien.
Conclusie: Mythen over Poppers
De wereld van poppers zit vol met mythes en misverstanden. Poppers kunnen plezierig zijn als je ze veilig en verantwoord gebruikt. Het is wel belangrijk om de feiten te kennen. Hierdoor kun je een verantwoorde keuze maken. Het gebruik van poppers komt met risico’s. Door goed geïnformeerd te zijn kun je deze beperken en op een veilige manier poppers gebruiken. Onthoud altijd: begin met kleine hoeveelheden, vermijd gevaarlijke combinaties, en luister naar je lichaam.
Of je ze nu gebruikt tijdens een feestje of in de slaapkamer, wees verstandig en heb plezier. Neem echter geen risico’s die je gezondheid kunnen schaden.
Ben je nu benieuwd geworden over wat nou de beste poppers zijn? Lees dan eens ons artikel over de top 5.
Interessant artikel Willem. Fijne lijst opsommingen met veel informatie, chapeau!